Skidade 60 mil - för utsatta barns skull.

Vasaru saru? Körde han sju Vasalopp på raken? Det är precis vad han gjorde, Clockworks konsultchef Petter Myhlback. I december 2017 spände han på sig skidorna hemma i Falun och gav sig iväg på en 60 mil lång skidtur. Målet var att efter fem dagar nå Musikhjälpens bas på torget i Umeå för att lämna över en rejäl slant för att förhindra sexhandeln med barn.

Resan, kallad Vasaru-loppet, startade i Falun måndagen den 11 december. Tidigt på morgonen, långt innan solen gått upp, stod packningen redo för att ta Petter de 60 framförliggande milen på skidor. I väskan fanns mat och dryck, varma kläder, skidvalla och ett par rullskidor för säkerhets skull – om vädret skulle svika på resan genom landet. Med en stark pannlampa på huvudet lämnade han hemmets trygga vrå och stakade iväg.

Snön låg vit på backen, men efter flera dagars töväder var halka och grus ett faktum. Skidturen blev en rejäl utmaning, långt mycket större än vad Petter hade kunnat ana.
– Underlaget var alldeles för svårt att åka på. Vägarna var leriga och sandiga, den lilla snö som fanns hade tinat bort dagarna innan. Redan på första dagsetappen mellan Falun och Alfta fick jag stanna och tänka om, berättar Petter, som tog beslutet att knacka på hos en privatperson i hopp om att få låna en cykel.

Sagt och gjort. På närmaste gård skidade Petter in och knackade på.
– Jag var ganska hård i min förhandling och sa att om du inte lånar ut en cykel så kommer ännu fler barn att fara illa världen över. Mannen i huset hade nästan inget annat val än att låna ut sin cykel, skrattar Petter.

Cykeln som mannen fått i present för många år sedan var sparsamt använd men i stridsdugligt skick. Några andra skor än skidpjäxor hade Petter inte tagit med sig.
– Jag fick cykla i skidpjäxor och på en cykel som inte var inställd enligt min vikt eller längd. Men resan kunde fortsätta just tack vare cyklingen och det är jag otroligt tacksam för, säger Petter.

I höjd med Hudiksvall blev underlaget kallare och mer skidvänligt. Så efter cirka 20 mil på en lånad och felinställd cykel kunde Petter återigen knäppa på sig skidorna för att ta sig resterande 40 mil upp till Umeå.
– Cyklingen blev resans allra största utmaning. Flera gånger var jag på väg att ge upp, eftersom det var så svårt att cykla på isiga vägar men ändå så avslappnat som möjligt med skidpjäxor på fötterna. Det kändes fantastiskt att få börja skida igen och någonstans då blev det också lättare mentalt. Samtidigt blev den fysiska utmaningen svårare för varje dag som gick. Kroppen började bli rätt sliten mot slutet, berättar Petter, som ändå hade en klar fördel av att ha åkt skidor och cyklat mountainbike på elitnivå.
– Visst fanns det stora fördelar med att känna kroppen och veta hur den fungerar under fysisk och psykisk press. Och eftersom jag åkt otroligt mycket skidor så kunde jag använda rätt teknik för att åka energisnålt, menar Petter.

Det var många som höjde på ögonbrynen när Petter berättade att han skulle åka 60 mil på skidor. Som före detta elitidrottare drivs han mycket av fysiskt näst intill omöjliga utmaningar. Men den främsta drivkraften längs hela resan blev själva syftet med färden – att samla in så mycket pengar som möjligt till Musikhjälpen. 2017 års tema var ”Barn är inte till salu”, där företag och privatpersoner genom olika insamlingsbössor kunna skänka pengar för att förhindra barnsexhandeln världen över.
– Det var det jag försökte tänka på när det var tufft fysiskt och mentalt. Det kändes fantastiskt att få så stor respons som jag faktiskt fick under hela loppet, säger Petter, som blev påhejad rejält av sin omgivning både före, under och efter loppet.

Det blev i slutändan många som sponsrade Clockworks insamlingsbössa, så till den grad att beloppet översteg 125 000 kronor. På fredagen, efter fem intensiva dagar på cykel och skidor, kunde Petter äntligen skida hela vägen upp på torget i Umeå och lämna över pengarna till Musikhjälpen, öronmärkta för att hjälpa utsatta barn.
– Att äntligen få nå målet kändes fantastiskt eftersom jag visste hur mycket pengar vi tillsammans hade samlat in.

Nu har det gått ett tag sedan Petter kom hem till hemmet i Bjursås utanför Falun. Kroppen var sliten under en lång tid efteråt, men glädjen över att ha genomfört den stora utmaningen blir bara större med tiden.
– När jag tänker på att vi tillsammans samlade ihop alla dessa pengar för att förhindra barnsexhandeln, det är då jag känner den riktiga glädjen. Sedan känns det här förstås som en individuellt häftig prestation som jag kommer leva på länge, avslutar Petter.

 

VASARU-loppet 2017

Rutten

11/12 - Bjursås - Alfta 12/12 Alfta - Hassela 13/12 Hassela - Viksjö 14/12 Viksjö - Gottne/Björna 15/12 Gottne - Umeå

Petter Myhlback

Ring gärna Petter så berättar han mer om loppet. tfn: 0733-51 27 03

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.