På Nefabs fabrik i Skultuna hade man i flera år anställt främst med motivation som främsta drivkraft. Personalstyrkan växte i rask takt, men den bestod av många som inte pratade svenska. För att få medarbetarna att känna sig mer inkluderade, både på arbetsplatsen och i samhället, startades därför projektet industrisvenska där Clockwork under våren 2024 utbildat Nefabanställda.
När Johan Andersson tillträdde sitt uppdrag som produktionschef på Nefab i juni 2023 förstod han snabbt att det fanns utmaningar kopplat till språkförbistringar i arbetsgruppen.
– Nefabs strategi om att anställa främst på motivation och drivkraft, där språk inte spelade så stor roll, hade kommit till en punkt där vi märkte att de bristande språkkunskaperna hade lett till ett arbetsmiljöproblem. Det behövde vi hantera, berättar Johan Andersson, produktionschef på Nefab.
Lärare på specialuppdrag
Eftersom Nefab redan hade kontakt med Clockwork för olika bemanningslösningar så föreslog Clockwork ett samarbete med affärsbenet Skolbemanning. Sagt och gjort – Skolbemanning träffade Nefab för ett första möte och snabbt blev det beslutat att man via Clockwork skulle hyra in en lärare. Läraren blev den erfarna Sofia Höglund som inledningsvis presenterade en grovplanering.
– Jag kände direkt att det här skulle bli bra. Vi började med en första intresseanmälan gick ut till de anställda på Nefab och cirka 15 anmälde sitt intresse. Några har hoppat av längs vägen men 10 slutförde utbildningen i maj 2024, berättar Johan Andersson.
Rent konkret har svenskutbildningen för Nefabs anställda pågått i 11 veckor med 2 timmars innehåll varje tillfälle.
– Jag hade aldrig jobbat med den här typen av utbildningar innan men jag antog det som en utmaning eftersom jag kände att jag ville bidra till att integrera fler i samhället genom språkutbildning, säger läraren Sofia Höglund, som till vardags främst undervisar i mellanstadiet.
Grammatik och vardagshändelser
Inledningsvis träffades gruppen så att Sofia skulle kunna känna av svenskanivån. Möblemanget i rummet flyttades om så att alla skulle sitta tillsammans, istället för att hålla sig till samma konstellationer. Utbildningen har därefter bestått av bland annat moment som svenskans uppbyggnad och olika vardagssituationer som kan uppstå både hemma och på jobbet.
– Vi har bland annat gått igenom idiomatiska uttryck som ”gröna fingrar” eller ”det brinner i knutarna”. Vi har också pratat om Nefab i världen och hur det går för bolaget. Jag trodde det skulle vara svårt att intressera deltagarna men det har varit väldigt lätt. Alla som har varit med har haft ett starkt engagemang i att lära sig svenska och komma in i samhället, berättar Sofia Höglund.
Praktiska läxor
Varje vecka fick deltagarna en läxa i form av att exempelvis prata med en granne eller någon som jobbar i mataffären. Många fick samtidigt insikter om att det är viktigt att också själv bjuda in till samtal.
– Flera började tack vare det här upplägget prata med sina grannar som de bott granne med i flera år men bara sagt hej till, på sin höjd.
Många positiva effekter
När det hade gått fyra lektioner gjorde Nedim Oruč från Clockwork Skolbemanning sitt första återbesök sedan starten.
– Jag kom in ungefär en timme in i lektionen och då fick jag verkligen se med mina egna ögon vilken enorm skillnad det var, jämfört med första tillfället. Från att de inte sa ett ord med varandra så hade deltagarna börjat prata både med varandra, lärarna och andra kollegor. Det märktes tydligt vilket engagemang det fanns i gruppen, säger Nedim Oruc, konsultchef på Clockwork Skolbemanning.
Efter att projektet industrisvenska har avslutats har Johan Andersson sett många positiva effekter på arbetsplatsen.
– De flesta vågar öppna upp sig mer och prata svenska även om den inte är klockren. De hjälper varandra med uppgifter och försöker förstå grammatiken tillsammans. Det var ett arbetsmiljöproblem att många inte kunde kommunicera med varandra och det här har varit en av många åtgärder för att lösa det, säger Johan Andersson. Han avslutar:
– Det har varit otroligt roligt att följa utvecklingen hos deltagarna och det är något jag personligen brinner för. För mig är det viktiga att vi har gjort en insats för de här människorna i samhället. Att det sedan stärkt gruppen på Nefab är en bonus.