Clockwork stories

Sofis internationella nätverk – en enorm tillgång för skolor i Sverige

Tyskland, Argentina, USA och Schweiz – listan på länder där rekryteringskonsulten Sofi Centerman har bott kan göras lång. Efter att ha vuxit upp i en internationell miljö var det självklart att det var i den kontexten Sofi senare ville jobba. I dag rekryterar hon främst skolledare till internationella skolor runt om i landet och ansvarar även för flera huvudmäns lärarförsörjning.

Trots att Sofi föddes i Sverige har hennes modersmål pendlat mellan svenska och engelska. Till följd av hennes pappas jobb fick familjen flytta världen över flera gånger, vilket har gjort att Sofi känner sig särskilt hemma i internationella skolmiljöer.  
– Den internationella bubblan har alltid legat mig varmt om hjärtat. När jag sedan valde att bli lärare och flytta till Sverige var det självklart att jag ville starta upp en internationell skola i Stockholm när jag fick möjligheten. Det blev starten på min karriär, berättar Sofi Centerman, rekryteringskonsult på Clockwork Skolbemanning & Rekrytering, ett unikt bolag på den svenska marknaden när det kommer till kompetensförsörjning av skolor.  

Som person växte Sofi mycket av att jobba inom den internationella skolkoncernen, bestående av både internationella och tvåspråkiga skolor. Hon arbetade bland annat som biträdande rektor innan hon beslutade sig för att hoppa på en HR-chefsutbildning under sin föräldraledighet.

– Jag ville jobba med att utveckla människor och verksamheter i större utsträckning och i en mer stöttande funktion. Det passar mig som gillar att hålla i rekryteringsprocesser och vägleda inom mitt expertområde som är just internationella skolor, säger Sofi.  
 

Sofi Centerman


Första kontakten med Clockwork  
Under HR-chefsutbildningen hittade Fred Hussein, affärsområdeschef på Clockwork Skolbemanning & Rekrytering, Sofis CV på Monster. Han tog kontakt med henne direkt.
– Sofi har en spännande profil som jag förstod skulle bli en bra matchning för oss på Clockwork. När Sofi började 2018 hade vi precis etablerat oss i Stockholm och började få fler och fler förfrågningar från internationella skolor. Där kom Sofi klockrent in i bilden, berättar Fred.
– Med Sofi i teamet får vi en kompetensbredd som är oslagbar och kan bära ut till alla våra samarbetsskolor i Sverige, fortsätter Fred. 

Nätverket helt avgörande 

Idag är Sofi ansvarig för kundrelationer och strategisk kompetensförsörjning av internationella skolor. En utmaning som många internationella och tvåspråkiga skolor brottas med är att hitta kandidater utifrån ett långsiktigt perspektiv eftersom lärare ofta arbetar på årskontrakt. Under coronapandemin har det blivit extra påtagligt, vilket gör Clockworks nätverk i landet extra ovärderligt för skolor med internationell profil. För skolor som jobbar med det största internationella ramverket, International Baccalaureate (IB), finns det dessutom en begränsning i antalet kandidater som har rätt behörighet. 
– En IB-lärare kan inte vara vem som helst. Där är mitt stora internationella nätverk många gånger helt avgörande för de skolor vi hjälper med rekrytering. I början av 2021 hjälpte jag exempelvis en skolkoncern att rekrytera en IB-utvecklingsledare och jag vet att den personen i sin tur sitter på ett stort nätverk vilket gör det lättare för dem att rekrytera även i framtiden. Nätverket är A och O när man jobbar i en internationell kontext, menar Sofi. 
 

Fred Hussein, Sofi Centerman, Cilla Edrén

Ledarskapet får Sofi att trivas  På Clockwork finns det många saker Sofi värdesätter, bland annat ledarskapsfilosofin som bygger på förtroende och eget ansvar.  
– Från dag ett har jag kastats in i processer där jag hela tiden vet att Fred backar mig. Det finns ett stort förtroende från hans sida och det uppskattar jag. Det ger mig möjligheten att hela tiden fortsätta utvecklas vilket är en stor del av min identitet, säger Sofi och avslutar:  
– Det allra roligaste med mitt jobb är att få känna att jag gör skillnad både för arbetsplatserna och kandidaterna. De flesta jag träffar värdesätter olikheter och tänker öppet kring olika kulturer. Den mentaliteten gillar jag, avslutar Sofi.

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.