Matchningen hjälpte Remen att landa drömjobbet

Företagen i Sverige behöver kvalificerad arbetskraft samtidigt som det finns många jobbsökande som passar företagens behov. För den 25-årige byggnadsingenjören Remen Ali och Skanska i Gävle blev matchningen via Clockwork helt perfekt.

Remen Ali kom till Sverige från Syrien 2015. Han hade en gymnasieexamen och funderade på vad han behövde förstärka för att komma in på universitet eller högskola, och vad han skulle välja för utbildning. Med ett stort intresse för matte och fysik hade han tidigare tänkt att byggnadsingenjör skulle passa honom, och när handläggaren på Arbetsförmedlingen föreslog samma sak bestämde han sig. Efter att ha läst svenska som andraspråk, engelska 5 och 6 och fysik 2 inom Komvux program Snabbspåret kunde han börja på Byggnadsingenjörsprogrammet på Högskolan i Gävle.
– Jag hade flera alternativ att välja på, men eftersom jag bor i Gävle passade det mig bäst, säger Remen.

Efter sin kandidatexamen var Remen sugen på att börja jobba, men som nyutexaminerad kan det vara en utmaning att ens få komma på en intervju. Han anmälde sig till Arbetsförmedlingen som erbjöd honom att delta i programmet Rusta och matcha, där man som arbetssökande får välja den tjänsteleverantör som man tycker passar bäst för de behov man har. Remen valde Clockwork, där han fick gå på föreläsningar som gav nyttiga tips om exempelvis hur man gör en bra jobbintervju. Han fick även hjälp med att skriva ett professionellt CV och att hitta jobb att söka. Filip Josefsson på Clockwork i Gävle blev hans coach.
– Jag fick jättebra hjälp av Filip, han lyssnade alltid. Som aktivt arbetssökande kan det vara tungt när man söker jobb utan att få svar och man blir lite trött, nästan på väg att ge upp, men Filip fanns alltid där för mig, säger Remen.

Remen Ali, Skanska, här tillsammans med Norea Jalkler från Clockwork.

Remen tog examen under pandemin, och han tror att det var ännu svårare att få en chans hos arbetsgivarna då. Han jobbade extra på ett café och sökte över 200 jobb – men fick bara komma på två intervjuer.
– I slutet sa jag till Filip att ”nu söker vi allt möjligt”, fast helst kontorsarbete. Det blev svårt att som nyutexaminerad ingenjör jobba på café. 

När Skanska i Gävle utlyste en traineetjänst som byggnadsingenjör var det en drömchans, men Remen vågade knappt hoppas.
– Skanska hade alltid varit mitt företag, från den gången en ingenjör presenterade deras traineeprogram under min utbildning. Dessutom har jag en kusin som jobbar där och trivs väldigt bra. Det var helt enkelt ett drömföretag att komma in på – och till slut lyckades jag.

Idag går Remen själv Skanskas traineeprogram och trivs precis så bra som han trodde att han skulle göra. 
– Det var en massa information i början, men det finns många kollegor att lära av och jag tar in så mycket kunskap jag kan nu. Jag har inte funderat på något specifikt mål för framtiden än, men jag är nyfiken på allt och vill lära mig så mycket som möjligt.

Remen skulle gärna rekommendera en jobbsökande vän att följa i hans fotspår.
– Är du arbetssökande är det bäst att vända dig till Clockwork, tycker jag. Där får du verkligen hjälp som dessutom är anpassad efter vad du behöver. En stor fördel är också att det är handläggarens ansvar att se till så att man söker jobb; Filip skickade annonser till mig hela tiden. Men allra viktigast var att han alltid fanns där och inspirerade mig.

Läs mer om Matchning!

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.