Clockwork stories

Från Irak till drömjobbet på Migrationsverket

När Yosir Dawoud kom till Clockwork Global på sensommaren 2017 var målet att få ett jobb på Migrationsverket. Efter Clockworks hjälp med cv och intervjuträning gick allt i en rasande takt – knappt fyra månader senare hade Yosir haffat sitt drömjobb.

Att Yosir passar som hand i handske på Migrationsverket upptäckte han redan för 12 år sedan. Då sökte han själv asyl i Sverige, och i kön för att träffa en handläggare började han snabbt hjälpa andra asylsökande med att tolka på många olika språk. Yosir pratar nämligen flytande arabiska, engelska och italienska.
– Jag kände direkt att här kan jag faktiskt hjälpa till. Då väcktes tankarna om att en dag få jobb på Migrationsverket, berättar han.

 

Sagt och gjort – med målet i sikte kom Yosir till Clockwork Global under sommaren 2017. Via Arbetsförmedlingen fick han välja en leverantör av Stöd & Matchning, en tjänst som tillhandahålls av privata aktörer i syfte att stötta arbetssökande på vägen mot arbete eller utbildning. Clockwork Global är en av dessa leverantörer.
– Jag kände några som också hade kontakt med Clockwork och valde dem tack vare deras breda nätverk. När man kommer från ett annat land och vill etablera sig i Sverige är dessa kontakter ovärderliga, säger Yosir.

Som deltagare hos Clockwork Global fick Yosir bland annat hjälp att komma i kontakt med arbetsgivare med anställningsbehov, komplettera sina ansökningshandlingar och ta del av intervjuträning. Under tiden matchade Clockwork Yosir mot lediga tjänster samtidigt som han parallellt sökte andra intressanta tjänster. Något som resulterade i att han fick ett jobb och det var inte vilket jobb som helst – det var drömjobbet på Migrationsverket.
– Från första dagen när jag kom till Clockwork så sa jag att mitt mål är att jobba på Migrationsverket. Inom fyra månader blev det verklighet, jag kunde knappt tro att det var sant, säger Yosir.

 

Mycket har hänt sedan Yosir själv stod i asylkön på Migrationsverket för 9 år sedan. Än i dag möter han asylsökande varje dag, men nu som handledare och transportförare. Yosir jobbar nu på Förvaret på Migrationsverket som är en boendeform för frihetsberövade personer som fått beslut att de måste lämna landet när det är dags.
– Att jobba på Migrationsverket är helt underbart. Varje dag innebär nya utmaningar. De jag jobbar med är otroligt trevliga och vi trivs bra ihop, och de personer som är placerade inom förvaret visar oss stor respekt.

– Eftersom jag själv har sökt asyl här en gång i tiden så kan jag lättare sätta mig in i situationen för de jag möter i min yrkesroll idag. Att kunna flera olika språk och ha erfarenhet av olika kulturer löser många olika utmaningar här på förvaret. Tack vare Clockwork fick jag hjälp att lyfta fram mina erfarenheter så att det slutligen ledde till en anställning där jag verkligen trivs, avslutar Yosir.

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.