Bristen på arbetskraft inom industrin är stor och kräver innovativa lösningar. För att skapa ett snabbspår in i produktionen skapade Atlas Copco tillsammans med Clockwork en skräddarsydd utbildning – ett sex månader långt traineeprogram som utbildar motiverade individer till CNC-operatörer. En av dem som fått chansen till utveckling är Madeleine Schröder.
Att traineeprogrammet överhuvudtaget fanns blev en positiv överraskning för Madeleine Schröder, som egentligen hade sökt en annan tjänst på Atlas Copco via Clockwork. Men Atlas Copco och Clockwork såg stor potential i Madeleine så de valde att föreslå henne som kandidat till traineeprogrammet. Ambitionen är att deltagarna ska anställas av Atlas Copco efter avslutad utbildning.
– Jag hade inte haft en tanke på att läsa en utbildning men när jag väl fick chansen tackade jag ja direkt. Jag hade inget att förlora. Då visste jag inte att utbildningen var betald utan det blev en glad nyhet, berättar Madeleine Schröder.
Under traineetiden, som varar under sex månader, varvas teori och praktik. Alla deltagare får en handledare som lär ut en specifik maskin. Madeleine har under dessa sex månader fått lära sig hantera sex olika maskiner i den grupp som hanterar elrotorflödet.
– Allt vi lärt oss i teorin har vi kunnat koppla direkt till praktiken vilket har underlättat massor. Det passar mig eftersom jag hade det svårt i skolan och fick kämpa mycket för mina betyg. Här kan jag direkt gå ner i fabriken och titta närmare på om det är något jag inte förstår och behöver få förklarat, berättar Madeleine.
Något som överraskade Madeleine när hon började var hur fräscht ett industrijobb kan vara.
Atlas Copco jobbar med metoden 5S vilket innebär att det alltid är ordning och reda i fabriken.
– Allt är uppmärkt och ligger där det ska vara. En gång i veckan rengörs alla maskiner så att de ska fungera optimalt. Det är lätt att tänka att ett industrijobb är mörkt och smutsigt men det är verkligen inte det.
Även om en utbildning tidigare inte hade lockat Madeleine hade hon hört mycket bra om Atlas Copco som arbetsgivare. Dessutom började hon tillsammans med tio andra deltagare på traineeprogrammet vilket gör att gruppen, som består av nästan hälften tjejer och hälften killar, blev sammansvetsade från start. – På golvet jobbar vi en och en men det känns ändå att vi hör ihop på något sätt, säger Madeleine Schröder.