Succé för matchning på XXL

Den perfekta matchningen fanns utanför boxen

När det är dags att rekrytera är det lätt att falla i fällan att söka egenskaper som är "i ropet". Utåtriktad, självgående och social kompetens är vanliga egenskaper som efterfrågas. Men det finns jobb där det är andra egenskaper som är viktigare – där det går att hitta den perfekta matchningen genom att tänka ett steg till.

Det var i precis rätt tid som Clockwork hörde av sig till Jonathan Kemi, varuhuschef på XXL Sport & Vildmark i Valbo. De skulle just inleda ett projekt där de behövde extra hjälp med att märka varor.

– Genom att fästa ett chip på varje produkt kan vi se exakt var i butiken varje vara finns, och vi kan inventera hela varulagret på betydligt kortare tid än tidigare. Märkningen måste göras perfekt för att funka så vi letade efter någon som var väldigt ordningsam, berättar Jonathan.

XXL Sport & Vildmark jobbar medvetet med mångfald och social hållbarhet, bland annat genom att rekrytera personer som står en bit från arbetsmarknaden. Jonathan tänkte att just det här uppdraget skulle kunna passa någon som tycker att det är mindre kul med sociala kontakter och kundmöten. Jobbet skulle framför allt göras innan butiken öppnade på dagarna, och en del av arbetet sker inne på lagret. 

Matchning via Clockwork
Ett av Clockworks erbjudanden är matchning. Detta sker via Arbetsförmedlingens program rusta och matcha (KROM) där syftet är att hjälpa arbetssökanden att uppnå sysselsättning och matcha deras profiler gentemot kunders behov.
– Clockwork hade personer de trodde på genom matchningsprogrammet och vi fick möjlighet att träffa kandidaterna Lars och Ellen. Det funkade väldigt bra från dag ett. De är noggranna och ordningsamma och verkligen rätt för det här projektet. Jag ser också hur de hela tiden växer med uppgiften. Det blev klockrent, helt enkelt, konstaterar Jonathan.

Ellen Andersson är 24 år och har tidigare mest vikarierat inom förskolan. Hon tycker att jobbet på XXL passar henne perfekt.

– Ibland är det svårt för mig att vara social och det behöver jag inte vara exakt hela tiden i det här jobbet. Jag har fått beröm tidigare för att jag är noggrann och ansvarsfull, och det passar ju bra här. Det är inte jättestressigt heller och personalen är trevlig. Jag trivs väldigt bra med allt egentligen, och skulle gärna vilja fortsätta jobba här, säger Ellen. 

Ellens kollega Lars Vikander, 34 år, håller med. Han är precis som Ellen en noggrann person och trivs väldigt bra med jobbet. Lars skickar också med en eloge till Clockwork:

– De går verkligen det extra steget och tar hand om sina deltagare. Min handledare Jessica Keränen hittade det här jobbet precis när projektet skulle ta slut, men de kontaktade mig ändå. Det är det inte alla som gör.

Hoppas på fortsättning
Precis som Lars och Ellen hoppas Jonathan att de tre kan fortsätta jobba ihop.

– Lars och Ellen är hos oss med anställningsstöd från Arbetsförmedlingen i ett år, men jag hoppas att vi kan förlänga med ett år till. Målet är att kunna erbjuda fast anställning efter det.

Jonathan vill gärna att andra företag ska upptäcka hur mycket det kan ge att se bortom de vanliga, slentrianmässiga kriterierna vid rekryteringar. Han har bland annat föreläst om hur XXL jobbar med frågan på en träff för lokala företagare.

– För oss är det här en stor grej. Kan vi hjälpa till att bidra till att fler får arbete så ska vi göra det. Jag tror på det här och vill gärna inspirera andra, säger Jonathan.

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.