Clockwork Stories

En ny ton i fabriken

Så skapade språkutbildningen en bättre arbetsmiljö

När språkbarriärer hotade säkerheten och gemenskapen på Alleima i Söderfors, tog företaget hjälp av Clockwork för att skapa en skräddarsydd språkutbildning. Resultatet? Ett tryggare och mer inkluderande arbetsklimat.

På Alleima Söderfors upptäckte platschef Lars Winges ett dolt hinder i arbetsflödet – språkbarriärer som riskerade påverka både säkerheten och arbetsmiljön. Då valde han att göra något utöver det vanliga. Genom ett nära samarbete med Clockwork har företaget implementerat en språkutbildning som inte bara har förbättrat medarbetarnas språkkunskaper utan också bidragit till en djupare samhörighet och ett säkrare arbetsklimat. Det här är berättelsen om hur språkets kraft kan omvandla en arbetsplats.

Tillsammans med Clockwork sattes en skräddarsydd språkutbildning ihop, speciellt anpassad för 15 medarbetare med fokus på kommunikation, säkerhet och arbetsplatsens unika kultur. Resultaten har varit slående, medarbetarnas språkkunskaper har inte bara förbättrats, utan det har också lett till en starkare känsla av samhörighet och ett tryggare arbetsklimat och en ny ton i fabriken, där rädslan att säga fel eller inte förstå utbytts mot en nyfikenhet och öppna dialoger. Lars märkte att viktiga instruktioner och säkerhetsrutiner inte alltid gick fram på det sätt de önskade. Det handlade inte om viljan att förstå, utan om att språkkunskaperna helt enkelt inte räckte till. För honom, med ansvar för både arbetsmiljö och produktionens kvalitet, blev det en fråga om både inkludering och säkerhet.

Det var då tanken väcktes om att göra något annorlunda. Genom ett samtal med Clockwork, fick Lars höra om ett utbildningskoncept som redan prövats framgångsrikt i Västerås. Kort därefter satte man planen i verket – en skräddarsydd språkutbildning med fokus på industriell kommunikation, säkerhet och arbetsplatsens unika kultur. Sofia Höglund från Clockwork, med lång erfarenhet som bland annat lärare fick uppdraget att leda utbildningen.

Lösningen: Praktisk språkutbildning med fokus på arbetslivet.
Till skillnad från traditionella språkutbildningar som ofta fokuserar på grammatik, var den här kursen inriktad på praktiska situationer och verkliga arbetsplatsutmaningar. ”Det handlar inte bara om att lära sig svenska,” säger Sofia, som ville ge deltagarna verktyg att navigera i sin arbetsmiljö och bidra aktivt.  Under utbildningen fick deltagarna bland annat öva på att rapportera riskobservationer, delta i samtal om säkerhet och till och med översätta interna nyhetsbrev. Små steg som att ändra telefonens språk till svenska blev en del av processen att integrera språket i vardagen. Effekten av utbildningen märktes snabbt. Deltagarna blev mer självsäkra och började ställa frågor både till kollegor och chefer. Riskrapporteringen ökade markant, och för första gången började medarbetare som tidigare varit tysta ta en aktiv roll i säkerhetsarbetet.

”Det var fantastiskt att se förvandlingen,” säger Lars. ”Från att knappt våga fråga om något till att skicka in 14 riskobservationer på en vecka – det visar vilken skillnad det gör när språket inte längre är ett hinder.”

En av de största förändringarna var arbetsplatsens stämning. Medarbetare som tidigare känt sig isolerade började delta i samtal och byggde starkare relationer med kollegor. Fikarummet, där det nu är svenska som gäller, blev en plats för samhörighet och gemenskap.

Språkets kraft att förändra
Resultaten av språkutbildningen lät inte vänta på sig. På fabriken märktes snabbt en större öppenhet och vilja att kommunicera. “Förr kunde det vara svårt för vissa att våga ställa frågor, men nu är det helt annorlunda. Fler vågar prata och det finns en nyfikenhet kring att lära sig mer,” säger Lars stolt.

En av de största vinsterna har varit säkerheten. Genom att träna på att rapportera risker i en särskild app har medarbetarna blivit mer delaktiga i säkerhetsarbetet. “Vi har sett en tydlig ökning av antalet rapporterade risker, vilket är otroligt viktigt för vår arbetsmiljö,” berättar Lars. Men det är inte bara i säkerhetsarbetet som förändringen märks. Känslan av samhörighet på arbetsplatsen har också stärkts. “Språket har blivit en bro mellan människor. Det har skapat en arbetsmiljö där alla känner att de kan bidra,” säger Sofia.

En inkluderande framtid
För Lars och Alleima handlar detta projekt om mer än bara ord. Det är en del av företagets vision om att vara en arbetsplats där alla känner sig värdefulla och delaktiga. “Vi vill bygga en kultur där vi bryr oss om varandra, och det börjar med att vi kan prata med varandra. Språket är nyckeln till allt,” säger han. Utbildningen har också fått ringar på vattnet. Andra medarbetare, som inte själva deltog, har visat intresse för att lära sig mer och förstå hur de kan bidra. “Det här är bara början,” konstaterar Lars. “Vi kommer att fortsätta jobba med språket som en del av vår strategi för en trygg och inkluderande arbetsmiljö.”

Förutom ljudet från produktionen finns nu också en annan melodi på fabriken – en melodi av gemenskap, förståelse och framtidstro. Initiativet på Alleima visar att språk inte bara är ett verktyg, utan en grundsten i att bygga en inkluderande framtid – något som företagets värderingar står för.

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.