Clockwork

Rusta och matcha

Därför ska du välja Clockwork!

Rusta och matcha – Kom in i arbetslivet med praktik och utbildning

Rusta och matcha

På Clockwork guidar vi dig på vägen mot arbete eller utbildning. Hos oss är det du och din kompetens som är det viktiga, och målet är alltid att du snabbt ska komma ut i arbetslivet.  Oavsett om du är i behov av praktik, utbildning eller både och så kan du använda dig av tjänsten rusta och matcha som är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och privata leverantörer spetskompetens.

Vad går det ut på?

Om du kan och vill jobba men behöver lite hjälp med att hitta ett bra jobb eller studier som ger dig de färdigheter du behöver så är rusta och matcha för dig. Det här är ett initiativ som går ut på att den som är arbetssökande kan få hjälp av en handledare.
Tillsammans med din handledare undersöker ni:

 • Hur du kan söka jobb på ett effektivt sätt
 • Vilka aktiviteter som snabbare tar dig till en anställning 
 • Hur din yrkeskompetens just nu ser ut
 • Vilka utbildningsmöjligheter som finns för dig
 • Om du kan börja med en praktikplats

För nya i Sverige så är det också en möjlighet för jobbsökande parallellt med språkstudier. Det kan vara ett sätt att komma in på den svenska arbetsmarknaden snabbare och mer riktat. Med hjälp av din dedikerade handledare kan du sätta fingret på vad du vill och sedan få en målsättning som tar dig snabbare mot ditt mål.

Hur går det till?

Minst en gång varannan vecka har du ett utvecklingsmöte med din handledare. Ni gör tillsammans upp en plan och ser över möjligheterna för dig vad gäller jobb och utbildning. Det är möjligt att få detta stöd på andra språk än svenska.

Rusta och matcha steg för steg:

Steg 1 – Arbetsförmedlingen bedömer om tjänsten rusta och matcha är för dig.

Steg 2 – Om du blir godkänd för rusta och matcha kommer du att få delta under ett halvår.

Steg 3 – Du väljer en leverantör av rusta och matcha.

Steg 4 – Efter 6 månader utvärderas insatsen.

Steg 5 – Vid behov kan du få 6 månader till med rusta och matcha-insatser som är skräddarsydda för dig.

Klicka här för att läsa mer

Fördelen med matchning på ett rekryteringsföretag

Det finns tydliga fördelar med att få tjänsten rusta och matcha av ett rekryteringsföretag. Framför allt är Clockwork ett bolag med många kontakter i näringslivet. Bemanningsföretag fungerar som spindeln i nätet mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Några av de främsta fördelarna du får:

 • Du kan träffa och jobba med rekryterare och få stor kunskap på kort tid.
 • Du är på rätt plats då det dyker upp nya jobb som kan passa dig.
 • Du kan delta i särskilda program som gör att din kompetens bättre matchas med Clockworks kunder.

När du har fokus inställt på ett nytt jobb så kan din karriär få en ny skjuts genom att förlägga din rusta och matcha-insats hos ett bemanningsföretag. Hos oss är du på rätt ställe när rätt jobb dyker upp!

Utöver detta har rekryteringsföretag ett särskilt intresse av att få folk i arbete. Det är nämligen hela vår arbetsidé – att matcha rätt kompetens med rätt arbetsgivare. Det är en stor fördel som du kan dra stor nytta av.

Du kan få ersättning från Försäkringskassan för rusta och matcha-åtgärder

Rusta och matcha är i grund och botten ett program från Arbetsförmedlingen. Programmet erbjuder stor variation och möjlighet att skräddarsy innehållet efter dina behov. Alla som blir godkända för rusta och matcha-programmet kan ansöka om ersättning för detta från Försäkringskassan.

För att få ersättning måste du först vara inskriven på Arbetsförmedlingen. Därefter kan de hjälpa dig med information om hur du ansöker om ersättning för din rusta och matcha-period. Detta gäller oavsett om du vill/kommer att jobba eller om du har siktet instället på att studera.

Har du rätt till rusta och matcha?

Det finns vissa grundläggande kriterier som avgör om du kan ta del av Arbetsförmedlingens rusta och matcha-program. När du ansöker om detta så kommer Arbetsförmedlingen att se till flera faktorer. 

De undersöker information om dig som:

 • Inskrivningstid
 • Utbildning
 • Ålder
 • Var du bor

Tanken med detta är att ta reda på om du till exempel varit borta från arbetsmarknaden under en längre tidsperiod och hur det ser ut med förutsättningar där du bor. Målet är att så snabbt som möjligt hjälpa dig till jobb eller studier. Om rusta och matcha kommer att bidra till detta så är det en möjlighet som du kan dra nytta av.

Arbetsförmedlingen ser inte bara på den information som de eventuellt redan har om dig. De kan också kontakta andra myndigheter för att få en bättre bild av din situation. Det kan till exempel vara Migrationsverket för en person som nyligen invandrat och som utöver jobbmöjligheter kan behöva vidare språkutbildning via SFI.

Ett riktat stöd är ett effektivt stöd

En av många fördelar med rusta och matcha är att den innebär ett riktat stöd. Du får den hjälp du har behov av och det går hela tiden att anpassa insatsen. På det viset kan du inom kort vara på väg mot ett nytt jobb eller studier. Du får också en hög dos motivation då du förhoppningsvis ser hur insatsen förändrar din position och leder till nya spännande möjligheter i din karriär.

Det är viktigt att fokusera på din vilja och din tanke med att delta i rusta och matcha. När du jobbar eller studerar på ett motiverat sätt tar du ett stort kliv in i en arbetssituation som är som klippt och skuren just för dig.

Ta nästa steg mot din framtid

Om du tror att rusta och matcha är för ett program dig är det dags att ta nästa steg mot din framtid redan idag. Kontakta oss gärna så berättar vi mer om hur vi kan hjälpa dig med jobb och utbildning som ger dig det du behöver för att komma vidare med din karriär. Auktorisation – en kvalitetsstämpel. Hoppas vi hörs!

Vi har hundratals lediga jobb

Vi samarbetar just nu med över 400 arbetsgivare som behöver vår hjälp att hitta personal till sina lediga jobb.

Vill du arbeta inom butik, kontor, industri, restaurang eller skola?

Vi hjälper skolor, industrier, tjänsteföretag, butiker, restauranger, ja vi har kontakt med nästan alla typer av företag på din ort. Så oavsett vilken typ av jobb du är intresserad av så kan vi hjälpa dig med rätt kontakter!

Vi har kontor där du bor

Vi är lokala och hjälper dig att hitta jobb eller utbildning där du bor. Vi känner arbetsgivarna på orten och hjälper sig att komma närmare ditt mål.

Visst låter det bra!

Anmäl intresse här så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig inom rusta och matcha.

*Japp, dessa uppgifter är obligatoriska.

Hitta jobb & personal

Hej, det är jag som är {{ coworker_firstname }}!
Vad kan jag hjälpa dig med?

För jobbsökande

Jag söker jobb

Då har du hittat rätt!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.

* Japp, dessa uppgifter är obligatoriska

Vilken bra idé!
Lämna dina kontaktuppgifter så hör vi av
oss så fort som möjligt.